Sockerberoende

Posted on jul 9, 2018

Sockerberoende

Socker– finns det något godare och mysigare än att äta riktigt söt och god mat som är full av socker? Det kanske det gör, men att socker trots det kan vara något som orsakar ett beroende i hjärnan, finns det en del forskning som tyder på. Varför det? Jo, det råkar nämligen vara så att sötsaker påverkar både endorfiner men även dopamin i hjärnan. Ni vet de där ämnena som är som ett slags belöningssystem när man till exempel idrottar. Det som är en betydligt starkare belöning än glädjen när man får tag på en euroflorist och kan handla där med rabattkod dessutom. För även vissa blommor är söta och ätbara, men betydligt nyttigare.

Sötsuget kan dock å andra sidan faktiskt försvinna efter någon vecka om man uthärdar den värsta abstinensen. Tyvärr finns det mycket dolt socker i maten vi äter.

Olika beroenden

Om sockerberoende blev en fullvärdig och fullfjädrad diagnos så skulle kanske stämpeln kring dålig karaktär tvättas bort – alltså att den som äter mycket socker gör det på grund av beroende och inte på grund av att denne har en dålig karaktär eller rent utav saknar karaktär.

Samtidigt är sockerberoende ett kontroversiellt begrepp. Frågan kring huruvida man faktiskt kan vara beroende av socker eller ej är något som man har debatterat om under flera decennier, men något entydigt svar har man däremot inte fått ännu. Få personer säger emot att en människa kan vara beroende. Men begreppet ”beroende” är lite kontroversiellt och det har gått lite inflation i begreppet. På senare år har spelmissbruk om pengar börjat klassas som beroende och finns numera med i lagen om hälso- och sjukvård. Och även dataspelsberoende klassas numera som ett beroende och en sjukdom, åtminstone enligt WHO – FN:s världshälsoorganisation.

En del personer tyckte att det fanns anledning att frukta att även sockerberoende och shoppingberoende blev en del av gruppen av begrepp som slutar på beroende. Men sockerberoende är fortfarande inte en officiell sjukdom eller godkänd diagnos.

Studier på sockerberoende

Däremot vet man om att sötsaker påverkar både dopamin och endorfin i hjärnan, på ungefär samma sätt som andra substanser som till exempel droger eller alkohol. Dock inte lika starkt. Men det finns individuella variationer också. Detta enligt Fred Nyberg. Fred Nyberg är professor vid Uppsala Universitet och hans område är biologisk beroendeforskning.

Fred Nybergs argument mot att införa sockerberoende som en officiell sjukdom är lite oväntat, närmast av pragmatisk natur. Han menar att det skulle öka köerna i en vårdkedja som enligt honom redan är överbelastad i nuläget. Men han vidhåller att problemen med beroende av socker inte bör förnekas.

Fred Nyberg menar också att spelberoende främst har blivit klassat som ett beroende och en sjukdom på grund av sociala och yrkesmässiga konsekvenser, som spelande och spelmissbruk kan orsaka. Vid spelberoende drabbas enligt Fred Nyberg en hel familj, om man har någon. Man kan bli ruinerad och få en komplicerad situation när det gäller de psykiska aspekterna. Enligt Fred Nyberg så går det däremot att diskutera om sötsakssuget stör omgivningen. Spelmissbruk tycks han mena är något man oftare hemlighåller.

MyCuisine