Dolt socker i livsmedel

Posted on jun 14, 2018

Dolt socker i livsmedel

Socker i sin renaste form
Många väljer att undvika stora mängder socker utav hälsoskäl, eftersom socker har flera negativa hälsoeffekter. Bland annat påverkar socker våra tänder genom att ge frätskador. När sockret blandas med vårt saliv skapas syra i munnen. Distriktstandvården menar att man bör besöka en tandläkare årligen. På så sätt kan man vara säker på att frätskadorna inte orsaker alltför stora problem innan de åtgärdas. Men det är inte enbart godis och söta drycker som innehåller socker. Många av våra vanligaste livsmedel innehåller en stor mängd socker och ger samma frätande effekt på tänderna. För att undvika livsmedel med dolt socker bör man alltid undersöka sockermängden genom att läsa produktens innehållsförteckning.

En skål med godisTrots sockrets negativa effekter på vår hälsa, är det inte lätt att välja bort. I en artikel publicerad av Illustrerad Vetenskap beskrivs sockrets beroendeframkallande effekt. Det vill säga att socker fungerar som knark, då det stimulerar kroppens belöningssystem och gör att vi vill ha mer. Precis som droger och alkohol gör socker att dopamin produceras i kroppen. När dopaminet sprider sig i kroppen känner vi oss lyckliga och får en känsla av välbefinnande. I och med att kroppen vänjer sig vid regelbunden sockertillförsel slutar hjärnans belöningssystem att producera dopamin. Det innebär att vi måste konsumera mer och mer socker för att stimulera dopamin. Precis som med andra beroendeframkallande substanser kan det vara en god idé att helt sluta helt med socker om man är beroende. För att sluta konsumera socker bör man helt undvika sötsaker, söta drycker och livsmedel med dolt socker. Med tiden brukar behovet försvinna och man känner inte längre ett lika starkt sockersug. Efter att kroppen vant sig vid en liten mängd socker blir det extra njutningsfyllt att äta socker då och då.

MyCuisine