Bjud vänner på middag

Posted on aug 9, 2021

Bjud vänner på middag

Att bjuda hem vänner på middag är något som många uppskattar, men som kan kräva mycket tid och energi och därför inte blir av så ofta. I det här inlägget kommer några tips som kan underlätta för den som vill imponera på vänner samtidigt som man själv hinner njuta av kvällen.

Klä dig propert

Fixa kvällens utstyrsel i förväg. Det finns inget värre än att prova plagg i sista minuten innan gästerna kommer. Dessutom finns det en risk att kläder ligger utspridda på olika platser när man i all hast provat framför spegeln. Så gör det enkelt och inskaffa kläder i tid, stryk och häng fram dem så att det är enkelt att hoppa i dem precis innan gästerna kommer. Chansa inte med att ha på kläderna under tiden du lagar mat. Man kan fynda riktigt snygga plagg på Filippa K rea om man inte har något passande i garderoben.

Dekorera hemmet

Oavsett om det är en mindre middagsbjudning eller om det kommer mycket folk så bör man lägga lite tid och tanke bakom dekorationen. Kanske ska man duka på ett särskilt sätt med det fina porslinet eller hänga upp ballonger om man firar någons födelsedag. Det är perfekt att göra detta kvällen innan gästerna ska komma. Då har man rätt ljus i rummen och behöver inte tänka på det när tiden börjar dra ihop sig. Ställ fram allting innan gästerna kommer och tänd levande ljus för att skapa en mysig och lyxig stämning i ditt hem.

Stressa inte med matlagning

Om man har planerat väl så bör man ha gott om tid när det väl kommer till matlagningen. Se till att ta reda på om gästerna har särskilda preferenser eller allergier när det kommer till mat. Sedan kan man välja recept och inhandla råvaror flera dagar innan dagen för själva bjudningen. På så vis riskerar man inte att stå i affären och upptäcka att något sålt slut precis några timmar innan gästerna ska komma.

Passande efterrätter

En efterrätt efter maten är aldrig fel! Dock kanske man inte alltid ska gå på söta desserter. En del väljer att bjuda på ostbricka efter maten och det kan ju vara trevligt samt leda till diskussion kring smaker och upplevelser. Andra vill gärna ha något sött efter maten och om man gillar att baka finns det möjligheter att imponera med storslagna bakverk.

Lekar eller spel

En del gillar att bara njuta efter maten med goda samtal, men nog kan det kännas lite uttjatat i längden. Man kan istället planera lite roliga lekar för gästerna som lättar upp stämningen och som kanske leder till ett och annat skratt. Charader är en klassiker och det är lätt att styra upp med få medel. Har man tid kan man även förbereda ett musikquiz med följdfrågor efter varje låt. Perfekt för de som älskar musik och tävling!

MyCuisine