Påverkar sociala medier hur du äter?

Posted on feb 20, 2017

Påverkar sociala medier hur du äter?

Vi har alla sett de snyggt upplagda bilderna på mat som cirkulerar på sociala medier. Kända bloggare som skriver inlägg om vad de äter på en dag. Instagram kändisar fotar fina bilder och skriver små recensioner om olika restauranger och caféer. Mer än en gång har det hänt att man gått in på Instagram och blivit avis på allt gott. Ofta slutar det med ett sug efter fina middagar och mumsiga desserter. Men är det så att sociala medier faktiskt påverkar det du äter? De har visat sig att så är fallet, men inte på det vis vi tidigare trott.

Kan Instagram likes lindra ditt sötsug?

Instagram hjälper mot sötsug enligt en ny studie från University of California. Studien visar nu att ett stort antal likes på Instagram har samma effekt i hjärnan som en bit choklad. Den del av hjärnan som tillfredsställs när vi äter något gott visade en lika stark reaktion när testobjekten fick se sina Instagram bilder utskrivna med ett stort antal likes. Det är på detta sett man nu menar att sötsuget kan lindras via sociala medier. Många har tidigare trott att sociala medier gör att man jämför sig mer med andra och det ökar missnöje, och det kan så vara. Men som studien ovan nu visar kan man även bli lycklig av sociala medier. Lycka och tillfredsställelse kommer i olika former.

Lycka och tillfredställelse

Vare sig man är på diet eller inte så är det bra att unna sig ibland. Det kan vara en godbit till kaffet eller den där nya tröjan i skyltfönstret. Alla har sina olika sätt att ta itu med sötsug och hur man belönar sig själv. Olika studier går isär men många förespråkar en fuskdag då man unnar sig lite extra och inte tänker på vad man äter. Andra menar att man belönar sig med något man länge velat ha. Hjärnans center för tillfredsställelse blir lyckligt av mer än bara choklad. Så istället för att äta en bit godis, posta en bild och njut av alla likes!

MyCuisine