Modern mat

Posted on sep 19, 2015

Modern mat

Shot of a young man working in an organic vegetable garden plot in the late afternoonhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pu/shoots/785403.jpg

Mat är ett område som påverkas av trender och influenser precis som mode och andra genrer där det som är “inne” för tillfället är det enda som gäller och som räknas vid en viss tidpunkt. Ofta lanserar dessa populära restauranger helt nya matkoncept eller närmar sig de gamla klassiska uppläggen på ett helt nytt sätt. Detta brukar snabbt resultera i stor popularitet, en stor kundkrets samt en otroligt hög efterfrågan på restaurangens platser. Detta innebär naturligtvis också en ekonomisk vinst och ofta även ett erkännande i branschen, bland kollegor och matkritiker.  

Något som naturligtvis också påverkas av trender är restauranger och då pratar vi inte bara om själva maten de serverar och hur den är. Det är minst lika viktigt för en restaurang att ha bra rykte och att bli omtalad, som det är att ha riktigt bra och innovativ mat. Sedan kan man naturligtvis inte under några som helst omständigheter servera undermålig mat. Men att ha ett koncept som går hem hos gäster, kritiker och matälskare är a och o när det gäller att göra sig ett namn. Har man en egen idé som skiljer sig från andra restaurangers upplägg har man kommit en bra bit på väg.  

En restaurang som fått ett sådant genombrott på senare år är Noma i Köpenhamn. Restaurangen och de som driver den har fått en rad erkännanden och priser flera år på raken. Bland annat har man utsetts till väldens bästa restaurang, en otroligt stor ära. En stor del av hur man nått denna framgång är att man helt låtit danska råvaror spela huvudrollen i de rätter som serveras i restaurangen. Här talar vi om allt från krabbor som fiskats i de danska vattnen runt Färöarna till vilda kryddväxter och örter som man vanligtvis hittar vilt i den danska naturen. Kombinationen av dessa genuina råvaror och den unika användningen av dessa har gjort att Noma kunnat erbjuda något utöver det som andra restauranger gör. Det är alltså detta som utgör en stor del av grunden till denna restaurangs otroliga framgångar, både i Norden och internationellt. Enkelt och jordnära kan ibland visa sig var det absolut bästa som finns att hitta.

MyCuisine