Matcha maten med kläderna

Posted on mar 18, 2019

Matcha maten med kläderna


Har du någon gång upptäckt att din lunch perfekt matchar dina kläder? Eller att bären på efterrätten har exakt samma nyans av rött som dina naglar? Några som gjorde en konst av att matcha mat med outfit är fotografen Kelsey McClellan och stylisten Michelle Maguire. När de skapade outfits som skulle matcha olika maträtter såg de inte bara på färg utan också struktur och form. Projektet fick namnet Wardrobe Snacks och spreds snabbt i sociala medier under våren 2017.

En kopp kaffe med mjölk matchas med en beige-brun outfit. En rund, nyfriterad donut ligger på en servett i en hand, tillhörande en person klädd i varmt senapsgult. Inspirationen kom från de ställen där vi inte sitter vid ett bord utan har maten i handen eller knät när vi äter. Blicken faller lätt på maten där i handen och ibland matchar mat och kläder varandra väl, av en slump. Kelsey och Michelle bestämde sig för att göra ett projekt av det och medvetet matcha mat med outfit. Alla fotografier är närbilder där vi ser en större del av överkroppen, lite av benen, ena eller båda händerna, och förstås det personen ska äta. Inga ansikten syns i bild och inte heller miljön runt omkring.


Förvisso är det här ett mer visuellt projekt som passar bättre på en arrangerad bild, än i verkliga livet. Men visst vore det kul att matcha till exempel sin lunchlåda med vad man har på sig den dagen. En tomatsoppa ihop med en röd tröja, en lasagne kan matchas av bruna byxor och en vit blus, en grön sallad med röda körsbärstomater passar ihop med en grön klänning och röda smycken. Kommer kollegorna att märka att man matchar kläder och mat? Det är onekligen ett roligt och utmanande projekt. Ska man börja med maten eller med kläderna? Om garderoben är begränsad kan det vara bra att börja där och välja kläder först och sedan laga något som matchar.

Finns det något mer man kan matcha vid lunchen? Parfym och mat skulle kunna vara ett roligt projekt (som dock inte gör sig på Instagram, av uppenbara skäl). En klassisk husmanskost matchas med en lika klassisk damparfym, en mezebuffé med en orientalisk parfym och en sommarsallad med något lätt och frisk med inspiration från naturen. Vill man ha ett mer visuellt projekt kan man inspireras av den franske konditorn som matchar bakverk med sina skor. Varje dag tar han en selfie uppifrån där man ser hans hand när han håller i ett bakverk. Vi ser också vägen eller golvet och, som alltid, matchande skor. En croissant ihop med eleganta skor i samma färg, en hallontårta matchas med röda skor och chokladbakelsen med ett par mörkt bruna dojor. Andra saker man skulle kunna matcha är frisyr eller smycken.

MyCuisine