Klädkod på restaurang – finns det?

Posted on sep 22, 2019

Klädkod på restaurang – finns det?


Under många år kunde man inte tänka sig att gå på en restaurang utan att bära finare klädsel. Än idag finns det ett flertal restauranger som t.ex. har vissa klädkoder som gästerna måste följa. Det kan handla om att herrar ska bära slips eller att det ogillas om man kommer utan en kavaj på sig. Under de senaste åren har det dock vuxit fram en helt ny klubb- och krogkultur i landet. Tack vare denna kan man säga att många av de regler som exklusivare restauranger haft förut håller på att suddas ut.

Det är ytterst få restauranger som idag har någon form av krav på vilken typ av kläder man ska bära. Dock kan det ändå vara en god idé att man kollar upp med restaurangen som man ska besöka om det är någon klädkod som gäller. På så sätt slipper man känna sig obekväm på plats eller till och med behöva lämna restaurangen. Visst kan man med hjälp av matkassetopplistan hitta billiga och bra matkassar med leverans till dörren, men har man bestämt sig för att gå ut och äta är det naturligtvis också där man vill befinna sig.

Sunt förnuft


Även om det inte finns någon klädkod så finns det något som kallas för sunt förnuft. Förhoppningsvis så har de allra flesta koll på att man inte har på sig kortbyxor eller shorts om man ska besöka en finare restaurang. Man lämnar dessutom sandalerna hemma och satsar på skjorta, långbyxor och ordentliga skor. Det kan vara svårt att veta vad som anses vara en exklusivare restaurang och inte. Ett smart sätt att få ett hum om vilken typ av klädkod som kan gälla är genom att titta på priserna. Majoriteten av alla restauranger har idag en hemsida där menyn presenteras. Genom att titta på denna kan du enklare se vad som förväntas av gästerna.

Vad inkluderar då ”sunt förnuft” mer? Ja, förutom att du lämnar shorts och sandaler hemma så ser du även till att inte bära någon huvudbonad. Detta gäller i de flesta fall på alla restauranger, men herren i gatuköket kommer troligtvis inte bry sig så mycket om din värmande mössa. Du bör också se till att du inte bär solglasögon på dig inomhus. Det finns naturligtvis undantag för den som är synskadad, men en person som har nedsatt syn eller är blind brukar visa det på andra sätt också. Damer kan i vissa fall bära huvudbonad med acceptans. Detta gäller vid mycket speciella tillfällen, t.ex. stora fester eller bröllop och gäller främst om det handlar om designerhattar eller hattar av dyrare slag. En mössa eller keps kommer aldrig att gå vägen. Stoppa ner mössan i fickan och lägg ner solglasögonen i väskan.

MyCuisine