Fixa festen med god mat

Posted on jan 22, 2020

Fixa festen med god mat


Är det dags för sommarfest? Ska ni fira en födelsedag, bröllopsdag eller kanske ha studentmottagning? Att anordna fest är för många väldigt roligt, men det är också en hel del som behöver planeras. Om du har ordning på mat och dryck har du fixat den kanske mest avgörande faktorn för hur festen kommer att bli. Detaljerna har stor betydelse för helheten och det finns mycket som du kan förbereda redan lång i förväg. På så sätt har du som värd eller ni som värdpar möjlighet att faktiskt umgås med era gäster när festen väl sätter igång.
Hos Partykungen.se kan du hitta alla dekorationer som du behöver för en lyckad tillställning. Det gäller allt från ballonger till dukning och konfetti. Dekorationer är således enkelt att fixa, svårare kan det vara med maten.

En bra meny sätter tonen


För att se till att din fest blir så lyckad som möjligt är det rekommenderat att du lägger rätt mycket tid och fokus på att skapa en meny som är både genomtänkt och väl komponerad. Variera med olika smaker, konsistenser, färger och dofter för att skapa ett hav av läckerheter. Ett bra knep kan vara att försöka undvika att använda samma smaker och råvaror i alla rätter. Hitta balansen mellan kryddiga och milda smaker, salt och surt, sött och beskt.

En annan viktig aspekt är att försöka välja mat som kan tilltala alla. Med det menar vi att du ska kunna erbjuda både vegetariskt, kött och fisk/skaldjur. Har du inte valt att ha en barnfri fest så måste du även tänka på att det kan komma gäster i väldigt varierande åldrar. Det här är något som du behöver ta hänsyn till när du skapar din meny. Vi rekommenderar starkt att du även, i samband med inbjudan, ber dina gäster att informera om eventuella allergier.

Hellre för mycket än för lite


I majoriteten av alla fall kan du alltid spara mat, men det kommer bli en riktigt trist stämning om maten inte räcker till alla under festens gång. Se därför till att du hellre lagar för mycket mat än för lite. Du behöver inte laga för mycket av varje maträtt eller sötsak, men säkerställ att alla kommer kunna äta tills de är mätta (eller helt enkelt inte vill ha mer). Ett bra sätt att veta hur mycket man ska laga är att utgå från några frågor.

  • När åt gästerna senast? Har de hunnit äta lunch innan de kommer till dig?
  • Vilka kommer dina gäster vara? Familjemedlemmar tar gärna för sig väldigt ordentligt. Barn tar mycket mat på tallriken, men lämnar oftast mer än hälften kvar.
  • Vilken tid på dygnet ska festen hållas? Är det på kvällen och efter middagstid kan det oftast räcka med plockmat av diverse slag.
MyCuisine