Att klä sig rätt för en middag eller en utekväll

Posted on jan 20, 2017

Att klä sig rätt för en middag eller en utekväll

Den moderna gentlemannen eller gentlekvinnan har det både svårare och lättare än vad man hade det förr att klä sig rätt för en kväll i gott sällskap med god mat eller roliga aktiviteter. Förr i tiden var regelverket kring vilken dresscode som gällde betydligt mycket mera uppstyrt, men den som bröt mot reglerna sågs heller på med blida ögon. Att inte förstå vad ”black tie” eller högtidsdräkt betydde var ett tecken på dålig bildning, och att inte anpassa sig efter det sågs som bristande respekt mot värdparet. Idag däremot så ser man folk som sitter i t-shirt på viktiga affärsmiddagar, och det är väl få krogar som inte släpper in den som klätt sig i ett par sneakers, något som var vanligt för bara tio-femton år sedan. Att det är så det ser ut behöver dock inte betyda att du inte behöver bry dig om hur du är klädd. Om du råkar ha ett par bruna skor på dig behöver du inte känna dig tvingad att gå hem och byta dem efter klockan 18, men ett visst mått av stil livar upp och förstärker upplevelsen av de flesta aktiviteter.

Mycket formell klädsel
Uniform, hel kostym eller frack är något man numera endast har på sig på till exempel bröllop, baler eller andra formella tillställningar. Kostym kan funka i de flesta sammanhang medan de mer högtidliga klädesplaggen lätt kan kännas både malplacerade eller till och med skapa obehag hos ditt sällskap om de känner sig nedklädda i ditt sällskap. Så klä dig i dessa med omsorg, och vid rätt tillfällen.

Shoes. Pair of formal man shoes. Expensive custom made shoes. Wedding detail.

Semi-formell klädsel
En kavaj med udda byxor till, samt skjorta med eller utan slips är något som funkar nästan överallt oavsett om det är en finare middagsbjudning/restaurang du ska på eller om ni ska ut och dansa. Jeans blir något mera nedklätt men är accepterat i de flesta sammanhang idag. Ett alternativ till kavajen är en finare stickad tröja, helst V-ringad.

Informell klädsel
Om du ska ut med dina vänner för att göra något kul, som att till exempel hänga på en pub eller spela bowling så är en mer informell klädsel att rekommendera. Särskilt om det är någon form av fysisk aktivitet ni ska ägna er åt. Skjortor och tröjor bör då framförallt inte sitta för tajt runt axlar och armar, för om det är någon stilregel som ska hållas så är det den som säger att spruckna kläder inte är något att eftersträva.

MyCuisine