Ekologiska restauranger

Posted on apr 30, 2017

Ekologiska restauranger

Efterfrågan gällande ekologiska alternativ ökar kraftigt, inte minst när det gäller det vi stoppar i oss. I vår vackra huvudstad finns det gott om restauranger och caféer som erbjuder ekologiska alternativ. Som kund vill man gärna bli erbjuden KRAV-märkta produkter och råvaror och att restaurangen ska ha ett miljömedvetet tänk när det gäller källsortering och energisparande. Man vill också kunna välja bland ett större utbud av vegetariska alternativ. Restauranger idag ska gärna arbeta för en hållbar miljö samtidigt som utbudet ska vara hälsosamt, något som prioriteras av allt fler människor idag.

Certifierade restauranger i Stockholm

Ekologiska restauranger i Stockholm finns det gott om. Många av dessa är dessutom certifierade, både av KRAV och Svanen. Men vad innebär det egentligen att restaurangen är certifierad? När det gäller ett KRAV-certifikat så betyder det att man till övergripande del använder sig av ekologiska och EU-godkända råvaror. Dessa ska gärna vara närproducerade. Även Svanenmärkningen är en högt skattad certifiering, och denna syftar till att restaurangen arbetar aktivt för en hållbar miljö. Fairtrade finns ännu inte som certifiering men däremot finns produkter med denna märkning, vilket uppskattas mycket av de mer medvetna kunderna. Naturskyddsföreningens koncept Gröna Gaffeln lockar också miljö- och hälsomedvetna kunder, och innebär ett större utbud av vego-alternativ.

Eko-restauranger i Stockholm

Restaurangägarna i Stockholm vet vad kunderna vill ha, och därmed finns det ett stort utbud av ekologiska restauranger här. Ett utmärkt exempel är Sini Organik som ligger på Hornstullsgatan och är ett omtyckt matställe och erbjuder kravmärkt mat med medelhavsinfluenser. Även Chutney är ett trevligt exempel på Stockholms eko-restauranger. Här blir kunden serverad genomgående vegetarisk, ekologisk mat. Även majoriteten av dryckerna här är ekologiska. Restaurang Nyagatan är ett utsökt alternativ där man serverar säsongskomponerade rätter. Här står ekologiskt och närproducerat i fokus. Även ekoreko-caféet Njutbart och Hållbart på Malgomajvägen platsar in i denna kategori. 90 % av caféet och dess sortiment är ekologiskt.